Van uitstel komt afstel

uitstel
Van uitstel komt afstel. Of toch niet?

Herken je dit? Je neemt je voor om vandaag die ene klus te gaan doen, bijvoorbeeld je administratie, het maken van een nieuwsbrief, je mailbox opschonen of je huis opruimen. Laat ik als voorbeeld nemen het maken van een nieuwsbrief. Dus ’s ochtends rond 9 uur ben je er klaar voor. Start je computer op, opent je mailbox en voordat je het weet, verzand je in je mail. En vanuit het lezen van je mail stuit je op een interessant artikel, je leest even verder, ook wel leuk om dit even te delen op social media, je belt een kennis, je pakt nog even een kop koffie, je laat de hond nog even uit en oeps, het is 12 uur en je hebt nog geen letter op papier.

Stiekem dacht ik altijd dat ik de enige was die dit met enige regelmaat had, maar de ervaring leert inmiddels dat er legio zijn die dit fenomeen bij zichzelf herkennen. En eigenlijk is dit gedrag wat je niet wilt doen en toch doet.

Maar…. er zijn tips hoe je hiermee kunt omgaan. En wel een techniek vanuit NLP. Deze techniek heet de zesstaps herkadering. Het doel van de zesstaps herkadering is het vinden van een positieve intentie van je gedrag en het creëren van een nieuw, gewenst gedrag.

De zesstaps herkadering maakt je bewust van de verschillende “stemmetjes” in je hoofd, die op hun manier allemaal het beste met je voor hebben. Ken je dat? Je hebt trek in een bakje chips, maar je weet ook dat je jezelf hebt voorgenomen om even niet te snoepen. Het ene stemmetje zegt; doe nou maar lekker, je hebt het verdiend, je hebt zo hard gewerkt… Het andere stemmetje zegt; denk nou na, je zou niet meer snoepen…. Enz. Doel is nu om deze “stemmetjes” te laten samenwerken.

En hoe gaan we deze “stemmetjes”, die tegenovergestelde gedrag, laten samenwerken? Door de zes stappen te volgen.

  1. Identificeer het gedrag; wat doe je wat je niet wilt, of wat doe je niet, wat je wel wilt. Noem dit gedrag X.
  2. Benoem wat de reden is voor gedrag X. En ervaar dit gedrag. Zie het voor je, voel het, ervaar het. Dit kan een beeld zijn, een geluid, een geur of een gevoel.
  3. Zoek de positieve intentie van gedrag X; onderzoek voor jezelf wat je wilt bereiken met gedrag X.
  4. Creatief worden! Je gaat nu een aantal alternatieven bedenken die jou gaan helpen. Alternatieven die minimaal even goed zijn, maar liefst natuurlijk nog beter dan de mogelijkheden die gedrag X voor jou in petto heeft. Probeer minimaal drie alternatieven te verzinnen, waar je volmondig ja tegen kunt zeggen, waar je misschien wel blij van wordt, of waar je trots op bent.
  5. Maak het SMART; maak afspraken met jezelf over het uitproberen van de mogelijkheden, waarbij het heel belangrijk is om voor jezelf een tijdsperiode vast te stellen.
  6. Controle; als laatste, check bij jezelf of je een volmondig ja kunt zeggen bij de alternatieven.

Even in vogelvlucht staat hierboven beschreven hoe je ongewenst gedrag kunt ombuigen in gewenst gedrag. Het vergt echt wel wat oefening wil je hier goed resultaat mee bereiken. Vind je het interessant om hier eens verder over te praten, stuur dan een email naar petra.duimel@persens.nl of bel met (06) 18539048.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.